Monday, April 16, 2012

Meelemõlgutusest tegudeni

Aasta alguses pakuti Werneri kohvikus Clafouti kooki. See meenutas rabarberi kooki. Eelmine nädal pakuti taas Werneris Clafouti kooki, seekord ploomidega ja koogi põhi oli rohkem pudingi moodi.
clafouti õunte ja viinamarjadega
Mis on clafouti /häälda klafuti/? Algupäraselt on see 1864. aastal atesteeritud prantslaste ahjuroog, mille koostisosadeks on kividega tumedad kirsid (pidavat olema maitsvamad), jahu, munad, piim, suhkur. Teiste sõnadega kirssidega küpsetatud pannkoogi ahjuvormiroog, kus süües sülitatakse kivid välja.
 clafouti                      
Tänasel päeval kasutatakse kirsside asemel rabarberit, pirne, õunu, ploome, vaarikaid, mustikaid, tikreid jt aed- ja puuvilju.
Clafouti originaal retsept. 125 g jahu
                               1 tl õli
                               4 muna
                            500 g kirsse
                              1/4 l piima
                              1/4 tl kaneeli
                                                                näpuotsatäis soola
                                    Valmistamine
                                     1. Sega suhkur munadega, lisa jahu. Sega hästi segi puust lusikaga ja lisa õli.  
                                     2. Lisa piim, sool ja kaneel.
                                     3. Kuumuta nõu, sulata 50 g võid ning aseta kirsid põhjale.
                                     4. Vala tainas peale.
                                     Küpseta 180 kraadi juures 30-40 min.
                                     5. Raputa peale tuhksuhkrut        
clafouti rabarberiga
clafouti ploomidega
    Nii lihtne see ongi.
    Olen seda 5 korda küpsetanud ja oma kogemustest võin öelda:
1. Igal juhul on see otstarbekas, tervislik ja lihtne roog kui on omast aiast võtta kevadel rabarberit, suvel marju ja sügisel õunu, ploome. Sügisel saab teha ka seentega.
2. Igal juhul ei maksa puu- või aedviljadega koonerdada (põhi tuleb katta üleni marjadega).
3. Mida hapumad marjad või viljad, seda rohkem suhkrut taignasse.
4. Tainas peab olema vedelavõitu.
5.  Süüa kahvli või lusikaga soojalt või külmalt.                                              
Kui on tahtmine vaadata meeleolukat clafouti valmistamisviisi siis toksi arvutisse

                           Doriand - La Recette du Clafoutis Parfait (Acoustique)
     




No comments:

Post a Comment